ABC90
atelier de broderie
Data:
2023 Sep 14 2023 Sep 17
Program:
12:00 – 17:00

Evenimentul face parte din programul Festivalului de Arte Contemporane pulzArt9


 

Atelierul ABC90 îi invită pe toți cei interesați să participe la realizarea proiectului de artă contemporană al artistei Cătălina Nistor. În cele patru zile a festivalului pulzArt Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA va găzdui un atelier de broderie, unde participanți de toate vârstele vor avea ocazia să brodeze pe pânze cu mărimea de 50×70 cm – pe baza unor lucrări ale lui Cătălina Nistor – obiecte care simbolizau anii ’90. Participanții fără experiență în brodare vor fi ghidați în însușirea tehnicii.

Despre proiect:

„Proiectul ABC90 este continuarea cărții ABC80, tipărită în 100 de exemplare în 2017, un ABC ilustrat și cu texte scrise de Evelin Márton.

ABC80 este o carte pentru cei care vor să învețe alfabetul, dar pentru care e necesară o colaborare cu adulții, pentru a introduce copiilor obiectele, obiceiurile și ideile care circulau în acea perioadă și care formau universul copilăriei lor. Are formatul de abecedar prezentând alfabetul așa cum arăta în acea perioadă.

Continuarea este un abc al anilor 90, adresat în primul rând adolescenților, dar care de asemenea necesită colaborarea cu adulții care pot contextualiza mai detaliat perioada în care ei erau adolescenți, tineri.

Ceea ce mă interesează să arăt prin acest proiect sunt evenimentele importante din perioada anilor 90, moda, stilul de viață prezentate într-o notă urbană, generală, fiind era grevelor, a mineriadelor, a golanilor, a apariției internetului și a telefoanelor mobile, a bișnitei, a falimentării industriei, a discotecilor, a blugilor trapez și coca-Cola, TEC, Caritas, MTV, FM etc. etc.

Am ales ața roșie pentru a coase desenele, pentru că atmosfera generală părea cusută cu ață roșie, politic, mulți își schimbaseră doar haina, dar năravul ba. Culoarea roșie a partidului comunist se dilua cu roșul coca-cola.” – ne povestește Cătălina Nistor.

Cătălina Nistor (1981, Craiova) artist vizual, trăiește la Cluj-Napoca. Prin creațiile sale, printr-o abordare autoironică, dorește să atragă atenția asupra subiectelor tabu și asupra clișeelor mentale; recurge des la povești personale. Proiectele cele mai recente ale artistei includ și publicații; colaborează des cu alți artiști.

Data:
14-15 septembrie – 14:00 – 17:00
16-17 septembrie – 12:00 – 17:00
Loc: Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA

Materialele necesare sunt asigurate de către organizatori. Participanții primesc în cadou câte o batistă cu desenul artistei, pe care o pot broda. Intrarea este liberă.