ABC90
hímzőműhely
Időpont:
2023 Szept 14 2023 Szept 17
Nyitvatartás:
12:00 – 17:00

Az esemény része a 9. pulzArt Kortárs Művészeti Fesztiválnak.


Az ABC90 műhelyfoglalkozás kalákára hív minden érdeklődőt, aki Cătălina Nistor vizuális művész kortárs művészeti alkotásának létrehozásában részt szeretne venni. A 9. pulzArt négy napja alatt a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér műhelytermében a résztvevők, korosztálytól függetlenül, 15 darab 50×70 cm-es vászonra hímezhetnek rá, a vizuális művész munkái alapján, ’90-es éveket szimbolizáló tárgyakat. A hímzésben tapasztalattal nem rendelkező résztvevőknek hímzőnők segítenek a technika elsajátításában.

A projektről:

Az ABC90 projekt a 2017-ben készült ABC80, 100 példányban nyomtatott kiadvány folytatása, amelyben az illusztrációkat Márton Evelin szövegei egészítik ki.

Az ABC80 egy könyv azok számára, akik meg akarják tanulni az ábécét. Ehhez szükség van a felnőttekkel való együttműködésre, ők ismertethetik meg a gyermekeket az akkoriban elterjedt tárgyakkal, szokásokkal és gondolatokkal, amelyek a saját gyermekkoruk univerzumát alkották. Az ábécéskönyv formátumú kiadvány, az ábécét úgy mutatja be, ahogyan az abban az időben kinézett.

A folytatás a 90-es évek ábécéje, amely elsősorban a tinédzserek számára készül, azonban itt is a felnőttekkel együttműködve ismerhetik meg részleteiben, kontextusba helyezve azt az időszakot, amikor ők kamaszok, fiatalok voltak.

„A 90-es évek fontos eseményeit, a divatot, az életstílust szeretném ezzel a projekttel bemutatni egy városi, általános hangnemben, amelyet a korabeli sztrájkok, a bányászjárások, a csőcselék, az internet és a mobiltelefonok megjelenése, a csencselés, az ipar csődje, a diszkók, a trapéz farmerek, a Coca-Cola, a TEC, a Caritas, az MTV, az FM stb. stb. jelenléte határozott meg. Azért választottam piros cérnát a rajzok hímzésére, mert úgy tűnt az általános hangulatot piros cérnával varrták, politikailag sokan csak a ruhájukat cserélték le, de a viseletüket nem. A kommunista párt vörös színét a Coca-Cola vöröse oldotta fel.” – mondja Cătălina Nistor.

Cătălina Nistor (1981, Craiova) vizuális művész. Kolozsváron él és alkot. Alkotásai által, a maga önirónikus módján, a tabutémákra és a mentális klisékre hívja fel a figyelmet; gyakran merít személyes történetekből. Legfrissebb projektjei közt különböző kiadványok szerkesztése is szerepel, gyakran dolgozik más alkotókkal együtt.

Időpontok:
szeptember 14-15. – 14:00 – 17:00 óra
szeptember 16-17. – 12:00 – 17:00 óra
Helyszín: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

A műhelyfoglalkozáshoz szükséges kellékek biztosítottak. A résztvevők ajándékba kapnak egy-egy a művész rajzát ábrázoló zsebkendőt, melyet majd kihímezhetnek. A belépés ingyenes.