Befejezett jövő #5
Megnyitó:
2021 Okt 15, 18:00
Látogatható:
2021 Okt 16 2021 Okt 31
Nyitvatartás:
naponta 16:00–20:00 óra között
Helyszín:

Kivonat
Nem vagyunk annyira naivak, hogy azt higgyük: az új művészgenerációt anticipálni vagy felmérni tudnánk a régi, akadémizált – és ennek folytán halott – művészeti felfogás és nyelvezet eszközeivel.
Helyette egy harctér határait kívánjuk itt meghúzni, és egy elkövetkező forradalom (lehetetlen) kereteit meghatározni.
Mert bármilyen más törekvés csupán lezárná azt, ami el sem kezdődött, vagy megismételné azt, amit már eleve ismertünk.
A nagy művészek sohasem az érthető dolgok és emberek iránt érdeklődnek, hanem makacsul rámutatnak egy-egy égető kérdésre, még akkor is, ha ez a számukra a pusztulást jelenti.

Konkrét
Olyan alkotók, mint Mureșan Ciprian, Savu Șerban, Bejenaru Matei, Vătămanu Mona, valamint Tudor Florin, Monotremu (Borotea Laura és Boldiș Gabriel), Miklósi Dénes és Miklós Szilárd, Kispál Ágnes-Evelin és Kispál Attila az Ecsetgyár kurátorainak bátorítására egy-egy olyan lépésre kötelezik el magunkat, amely visszahelyezi őket a helyi közösségekkel és tétekkel való munka logikájába, a fiatal generáció művészeinek kiválasztása és ezek kiállításainak szervezése által. – Anton Răzvan és Iepure-Górski Mihai

A Future Perfect projekt #5 kiadása, olyan fiatal művészek egy-egy alkotását, alkotás sorozatát mutatja be a Tranzit Ház emeleti kiállítóterében, akiknek a művészi gyakorlatában a fotográfia mint elsődleges médium szerepel, vagy műveinek egyik alkotó elemeként van jelen. Ugyanakkor az otthon fogalmának kérdése tágabb személyes-történelmi kontextusban, illetve intim, szakmai megjelenése, valamint szociológiai és építészettörténeti megközelítésben foglalkoztatja az alkotókat.

A négy meghívott kiállító művész Bede Kincső, Fejér Bernadett, Kusztos Júlia és Mihai Șovăială bár az ország különböző városaiból származnak, és részben – Bukarestben, Kolozsváron – többük itt kezdte el felsőfokú képzését, mégis külföldön folytatták tanulmányaikat, ott élnek és dolgoznak. – Ágnes-Evelin Kispál & Attila Kispál

A kiállítás a Living the Future – a művészeti alkotás támogatásának lehetőségei válságos időkben c. program része.