Időpont:
2021 Ápr 07

Fám Erika film- és médiakutató a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben 2015 és 2019 között nemcsak múzeumpedagógusként, hanem előadó, tárlatvezető, kurátor, pályázatíró, tanulmányszerzőként is jelentős szerepet töltött be.

A kortárs művészetet a MAGMA legfiatalabb közönségétől egészen a felnőtt generációhoz tartozóknak ugyanolyan játékosan, a kíváncsiság felkeltésével, szakértelemmel és élvezettel közvetítette, az értelmezés különböző lehetőségeit adva kezükbe, azon számtalan esemény alkalmával, melyek a kiállítótér keretein belül zajlottak.

Köszönet mindezért.
A MAGMA elveszített egy munkatársat.
Szomorú fájdalommal búcsúzunk tőled, Erika!

Időpont:
2021 Ápr 01
Időpont:
2021 Márc 22

2021. március 23-tól ZÁRVA tart a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér a közönség számára a Sürgősségi Helyzetek Kovászna Megyei Bizottságának 2021.03.22./39-es határozata értelmében, a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében.

Megértésüket köszönjük!

Megnyitó:
2021 Márc 05
Látogatható:
2021 Márc 06 2021 Márc 26
Nyitvatartás:
11:00–19:00, hétfőn és ünnepnapokon zárva

ONLINE MEGNYITÓ: 2021. március 05., péntek, 19:00, a MAGMA facebook oldalán.

A Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 / 30 ÉV ARCHÍVUMA című projekt az ARTeast Alapítvány archívumának digitalizálásából és annak publikálásából áll: elérhetővé váltak a kiállítási katalógusok, prospektusok, nyomtatványok, sajtóközlemények, videóanyagok, levelezés a művészek és szervezők között, beszélgetések és interjúk felvételei, stb. A B5 Stúdió, illetve jelenleg a MAGMA kiállítótérben található, tárgyi dokumentumok és műalkotások Bartha József képzőművész 30 éves egyéni, illetve az ARTeast Alapítvány 20 éves fennállásának keretében történő művészetszervezői és kurátori tevékenysége során keletkeztek. Ezek az Erdélyi lokalitás történelmi kontextusában fejlődő kortárs művészet tanúvallomásai. Bár nézőpontjaik lehetnek történelmiek, de mégis inkább a kulturális és interetnikus kölcsönhatásának bensőséges lenyomatai. Személyes jellegük miatt, hivatalos és nem hivatalos szinten a művészet társadalmi katalizáló képessége által folyamatosan mozgósították a helyi közösséget. Az archívum megörökíti azokat a társadalmi és gazdasági változásokat, amelyek művészeket kurátorrá tettek, személyes műtermek vagy nem konvencionális, elhagyott terek „művészek által működtetett helyszínekké” – kiállító térré – alakítottak. Végül az archiváló művész összegyűjtötte azoknak az eseményeknek a lenyomatait, amelyekben része volt, vagy amelyeket ő kezdeményezett – viszont nem akarja múzeumba vinni ezeket az anyagokat, hanem az archívumot cselekvéssé szeretné alakítani, újra aktiválni a lehető legtöbb elemét, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy elfeledjük vagy figyelmen kívül hagyjuk őket. A kiállítás a Kikapcsoltan – Bekapcsoltan / ARTeast Archívum projekt része, és a kiállításokra, az archívum eseményeire összpontosít. A kiállított alkotások egy része már ismerős lehet a MAGMA látogatói számára, hiszen az ARTeast Alapítvány kezdettől fogva partnere volt a kiállítótérnek, több közös projektet bonyolítva le az elmúlt 11 év során.

Időpont:
2020 Márc 31