VIDEO: atunci și acum
Colecția video C3

Video și film / Exerciții de video  / Instalație de video  / Mesaj video  / Muster video  / Interviu video  / Operă video  / Video despre artă / Documente de video / Video ca video

Luni, 24 Aprilie 2017 de la ora 17:00, ART INStITUt+ va avea ca invitat special pe Miklós PETERNÁK, directorul fundației Centrul pentru Cultură și Comunicare, Budapesta, cu care vom discuta despre scopul, rolul și practica fundației C³.

Câțiva dintre noi ne mai aducem aminte, cât de minunat ni se părea că puteam înregistra pe o bandă magnetică imagine cinematografică în alb-negru și sunet în același timp, care nu trebuia dusă la laborator pentru developare, și putea fi vizionată imediat, chiar și jumătate de oră de filmare neîntreruptă. Astăzi, „videomagnetofoanele” („open reel”) Akai sau Sony se mai găsesc doar în colecțiile de arheologie media, însă, aproape oricine poate să realizeze înregistrări audio-vizuale color de calitate HD cu telefonul pe care îl poate scoate în orice moment din buzunar și le poate publica instantaneu, le poate „lansa” pe net, ca să le vadă toți.
Ce este video-ul și cum s-a schimbat în ultima jumătate de secol? Ce înseamnă că, pe site-urile de partajare video și a colecțiilor, se adună și se înmulțește, în acumulări aleatorii sau sistematice, producția de filme a lumii așteptându-și spectatorii ocazionali? Ce este sau ce poate fi arta video astăzi?
Video-ul a devenit pionierul migrației în imperiul mediilor: a fost un moment memorabil, când la primul festival video din Ungaria, în anul 1983 la Nyíregyháza, un cunoscut reporter al televiziunii maghiare a definit astfel acest mediu: „video este, când vizionăm filmul de pe casetă, nu-i așa?” Un alt invitat celebru al festivalului, un clasic inovator al artei video maghiare și internaționale, Gábor Bódy, o fi zâmbit. Într-adevăr, filmele artistice au ajuns pentru prima oară pe casete video VHS în gospodării, devenind posibile astfel vizionările de filme acasă, precum și crearea a câte unui mini-muzeu cinematografic în case. Și tot adevărat este că, probabil, nici astăzi nu știu mai mulți ce este arta video, decât atunci.
Încă de la înființare, C3 colecționează creațiile, documentele artei video, realizează opere noi, precum și păstrează și restaurează ocazional opere realizate în original pe suport analogic sau peliculă, a căror păstrare pe termen lung, având în vedere situația medială de astăzi, pare a fi garantată doar în stare digitală. Pentru expoziție am selectat din acest material și încercăm să prezentăm această situație.

Miklós PETERNÁK
www.c3.hu

Evenimentele fac parte din programul Zilele Sfântu Gheorghe ediția 26.