VIDEÓ: akkor és most
A C3 videó gyűjtemény

Videó és film / Videógyakorlatok / Videóinstalláció / Videólevél / Videómuszter / Videóinterjú / Videóopera / Videó a művészetről / Videódokumentum / Videó mint videó

2017. április 24-én, hétfőn 17 órától, az ART INStITUt+ külön kiadásában a C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány céljairól és gyakorlatáról, múltjáról és jövőjéről beszélgetünk Peternák Miklóssal.

Emlékezhetünk még néhányan arra, milyen csodásnak tűnt, hogy egy mágnesszalagra rögzíteni lehet fekete-fehér mozgó képet és a hangot is egyszerre, s nem kell elküldeni laborálni, azonnal vissza lehet nézni, akár fél órányit tartamot, folyamatosan. A szalagos („open reel”) Akai vagy Sony „képmagnók” ma már csak médiaarcheológiai gyűjteményekben találhatók meg, ám szinte mindenki készíthet színes, HD minőségű audiovizuális mozgóképet bármikor a zsebéből elővett telefonjával, amit akár azonnal publikálhat, „felküldhet” a netre, hogy bárki láthassa.
Mi a videó, hogyan változott az elmúlt fél évszázad során? Mit jelent, hogy videómegosztók és gyűjtemények weboldalain véletlenszerű vagy szisztematikus halmazokban gyűlik és szaporodik a világ mozgókép-termése alkalmi nézőire várva? Mi vagy mi lehet a videóművészet ma?
A videó vált a migráció úttörőjévé a médiumok birodalmában: emlékezetes volt, mikor az 1983-as nyíregyházi első magyar videószemlén a magyar televízió neves riportere valahogy így határozta meg ezt a médiumot: „videó az, amikor kazettáról nézzük a filmet, nem?” A fesztivál másik neves vendége, a hazai és nemzetközi videóművészet újító klasszikusa, Bódy Gábor talán mosolygott. Valóban, a játékfilmek nagy mennyiségben először VHS videó kazettákon jutottak el a háztartásokba, lehetővé téve az otthoni mozizást és egy-egy mini házimozi múzeum létrehozását. S valóban, a videóművészetről talán ma sem tudják többen, mint akkor, hogy micsoda.
A C3 létrejötte óta gyűjti a videóművészet alkotásait, dokumentumait, produkál új műveket, illetve megőriz és alkalmanként restaurál eredetileg analóg videó vagy film hordozón megvalósult alkotásokat, melyek hosszú távú megőrzésére és bemutatására a mai mediális helyzetből adódóan a digitális állapot tűnik az egyetlen lehetőségnek. A kiállításra ebből a gyűjteményből válogattunk és ezt a helyzetet próbáljuk megjeleníteni.

PETERNÁK Miklós
www.c3.hu

Az esemény része a 26. Szent György Napok rendezvény sorozatnak.