Sculpturi cu drone
expoziție de Ágnes Előd
Vernisaj:
2019 Apr 25, 17:00
Deschis între:
2019 Apr 26 2019 Iun 07
Program:
11:00–19:00, cu excepția zilei de luni și zilelor de sărbătoare

Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA ne călăuzește în noi dimensiuni cu ajutorul documentațiilor foto-video ale sculpturilor de lumină zburătoare ale sculptoriței Ágnes Előd, precum și printr-o selecție din lucrările sale anterioare.

Sculpturile de lumină capabile să-și schimbe forma s-au putut realiza folosind flota de drone care zboară in roiuri autoorganizate, dezvoltate de către firma CollMot Robotics înființată de cercetătorii Institutului de Biofizică a Universității „Eötvös Loránd” din Budapesta. Traiectoria dronelor prevăzute cu o sursă de lumină este dirijată de animațiile 3D ale sculptoriței. Astăzi, flota creează instalații luminoase folosind chiar și 60 de drone. Artista, fiind profesoară de sculptură digitală la Universitatea de Arte Plastice din Ungaria, creează din 2016 sculpturi zburătoare.

„Realizez sculpturile în două feluri: în cazul primului tip, modificarea formelor poate fi urmărită pe viu, în celălalt caz schimbările nu sunt perceptibile cu ochiul liber, dar fotografiate cu un timp de expoziție îndelungat, se obține un desen în spațiu. Ca urmare a tehnologiei folosite, dimensiunea sculpturilor este foarte mare, se mișcă în spații cu diametrul de 100-200 de metri. Astfel, prezentarea lor este posibilă numai sub forma de documentații video sau printuri” – a explicat Ágnes Előd.


Sculptorița Ágnes Előd s-a născut în 1974 la Budapesta. A absolvit secția de sculptură a Universității de Arte Plastice din Ungaria în clasa lui Tamás Körösényi (1999), a frecventat în paralel cursurile de istorie a artei a Universității „Eötvös Loránd” din Budapesta (2002). În perioada 2002–2005 a participat la programul de doctorat la Universitatea de Arte Plastice, coordinatorul ei de lucrare fiind tot Tamás Körösényi. A beneficiat de bursele de stat Eötvös (2002) și Derkovits Gyula (2002–2005). A obținut titlul DLA în anul 2008, a predat la Universitatea din Nyíregyháza, în prezent este lector la Universitatea de Arte Plastice. Creează sculpturi miniaturale, printuri digitale, instalații caracterizate de un limbaj vizual specific, frivol, jucăuș, plin de umor. Din anul 1994 participă în mod regulat la expoziții în Ungaria și în străinătate.


Evenimentul face parte din programul Zilele Sfântu Gheorghe ediția 28.