Pasărea trăiește
Imre Baász – mărturii și ideea tiparului

Expoziția poate fi vizitată până pe 9 decembrie!

În anii 1980, se simțeau deja și în România efecte care indicau golirea de conținut a programului imaginii multiplicate, care fusese până atunci primordial în plan internațional. Bienala de Arte Grafice de la Ljubljana, înființată în 1955, a fost una dintre cele mai importante bienale de importanță internațională. La acea vreme, în spiritul valorilor democrației și pacifismului, a fost o bună ocazie, inclusiv pentru scena locală, de a crea o bienală internațională care să colecționeze imagini multiplicate. Până în 1985, prezenta imaginea unei expoziții statice de salon de artă, care adera la norme rigide; anii următori au adus un proces de reformă.

În același timp, Imre Baász a fost obligat să facă un pas înainte, căutând alternative în cadrul propriului program de creație, dând spațiu ideii de operă de artă ca proces performativ. Aceasta este, de asemenea, originea practicii de imprimare ca mecanism de transmitere a mesajelor. În contextul activității sale instituționale, evenimentul Medium 1, de interes național, desfășurat la Galeria din Sfântu Gheorghe în 1981, l-a costat locul de muncă. Expoziția, aprobată anterior la nivel național, a fost, ulterior, catalogată de puterea politică a vremii drept o amenințare la adresa sistemului și a publicului.

Tradiția lui Imre Baász este o parte importantă a istoriei recente prin caracterul său practic, aplicat; prin această formulare poate fi depășit nivelul declarativ de astăzi. Expoziția intitulată Pasărea trăiește* a fost organizată în cadrul Bienalei de Artă Grafică din Ținutul Secuiesc. Expoziția este o încercare de a alcătui un portret al lui Imre Baász, completat de proiecte de artă contemporană aparținând acestei tradiții intelectuale.

* Pasărea trăiește este o lucrare de mailart a lui Imre Baász multiplicată cu serigrafie în 1985. În anul următor, el a oferit-o comunității profesionale locale ca subiect al unei expoziții. În catalogul expoziției, el scrie: “o lucrare nu numai că sugerează posibilitatea schimbării, dar intervine în corelațiile lumii materiale, rearanjând lumea în funcție de nevoile sau anxietățile schimbate”.

Mulțumiri speciale: Pálma Baász-Szigeti
Mulțumiri: Mădălina Brașoveanu, Claudiu Cobilanschi, Emilia Suciu, Dr. Ralph Gruber, Sándor Sebesi