Daniel Spoerri:
A digera trecutul ‒ Eat Art şi Object Art
Vernisaj:
2018 Sep 13, 17:00
Deschis între:
2018 Sep 14 2018 Nov 30
Program:
11:00–19:00, cu excepția zilei de luni și zilelor de sărbătoare

+ Expoziţia face parte din programul Festivalului de Arte Contemporane pulzArt 6


Daniel Spoerri (1930) şi-a început cariera artistică ca dansator de balet, apoi şi-a încercat norocul în lumea teatrului şi a literaturii. Totuşi, recunoaşterea internaţională a obţinut-o ca artist plastic, la 30 de ani, când a creat primele tablouri-capcană: după un festin, masa – cu toate obiectele, detaliile și resturile ei (vase murdare, sticle goale, scrumieră cu mucuri de ţigară) – este fixată şi transformată într-un tablou expus pe perete; adică, obiectele sunt fixate pe masă, pe scaun sau alt tip de suport, apoi, prin schimbarea planului, poziţia orizontală devine verticală, iar colajele atârnă pe pereţi, asemenea unor tablouri.

Transformarea unor momente culinare în artă plastică nu s-a oprit aici. La începutul anilor ’70, Spoerri se impusese deja în lumea artistică din Europa de Vest drept fondatorul conceptului Eat Art – un curent artistic rămas viu până în zilele noastre.

Dar Eat Art nu a însemnat ultima etapă a activităţii artistice a lui Spoerri. Aflat într-o continuă căutare, artistul a călătorit în multe ţări europene şi a marcat istoria artei şi a culturii prin creaţiile sale, unele faimoase, altele pe nedrept uitate. Celebrele şi inconfundabilele sale colaje, create din cele mai diverse obiecte, sau expoziţiile şi evenimentele cu încărcătură sentimentală, organizate la Paris, Basel, Köln şi Salzburg, îl consacră drept una dintre figurile importante ale pop-art-ului european.

Trebuie să-l menţionăm şi pe sculptorul Spoerri, care şi-a turnat în bronz întreaga cameră de la mansarda de odinioară din Paris, iar cei interesaţi pot vizita grădina de sculpturi din Italia a artistului: în Giardino di Daniel Spoerri, rătăcind printre măslinii Toscanei, pot admira o sută de sculpturi. Merită amintită şi o carte, pe care Spoerri a publicat-o în 1962 şi care a devenit ea însăşi obiect de artă : Topographie anecdotée du hasard / Topografia anecdotică a hazardului, tradusă în engleză, la New York (1966), apoi în germană (1968), devenind o carte-cult.

Daniel Spoerri s-a născut la Galaţi, fiind fiul lui Isaak Feinstein, de origine evreiască, şi al Lydiei Spoerri din Elveţia, care au renunţat la tradiţia mozaică şi au activat ca misionari creştini. În 1941, Feinstein şi-a pierdut viaţa în pogromul de la Iaşi. A durat un an întreg până Lydia Spoerri a putut părăsi ţara, plecând la Zürich, împreună cu cei şase copii ai săi.

Pentru prima dată în România, Expoziţia noastră prezintă lucrări originale ale artistului şi este construită în jurul Eat Art şi Object Art concepte dezvoltate de Spoerri.

Gergely Ligetfalvi


Mulțumiri: Barbara Räderscheidt, Susanne Neumann, Váncsa Domokos, Judit Mihály, Mihály Vargha, Olga Stefan, István Tamás, Melinda Bagoly, Judit Pieldner, Martin Pieldner