Polysynaptic Reflex
videoművészeti kiállítás
Időpont:
2023 Dec 12 2024 Febr 29
Nyitvatartás:
11:00–19:00, hétfőn és ünnepnapokon zárva

A Polysynaptic Reflex* című csoportos kiállítás célja, hogy bemutassa a kifejezetten videó formátumra létrehozott performanszokat és akciókat, amely szándékosan nem vonja be a közönség jelenlétét, mivel a folyamat dokumentálása változhat a nyilvános térben, nyilvános akcióként; de a művész műtermében is, szintén a közönség mellőzésével létrehozott video-művekben. Ugyanakkor a videoművek látszólag hétköznapi gesztusokkal vagy hétköznapi színterekkel operálnak, amelyek a kortárs színházi nyelvben könnyen felismerhetőek, mégis határozott, műfaji besorolással rendelkeznek.
Az alkotások a REFLEX Nemzetközi Színházi Fesztivál 5. kiadásához lettek kiválogatva, kísérő kiállítási programként. Ezeket először a fesztivál közönsége az 1. modul alatt március 24-28. és a 2. modul alatt 2023. május 21-26. között, a Tamási Áron Színház kapubejáratában és előcsarnokában láthatta.
A kiállítás címe kiemeli a művekben megjelenő olyan megoldatlan problémákat, mint a családon belüli erőszak, az éghajlat és az állatok védelmének kudarca, a bizonytalan szociális háló, a munkahelyek hiánya és az elméleti tudás túlterheltsége közötti aránytalanság, a lét törékenysége és a harmónia megbomlása, a virágokról elnevezett konkrét forradalmak reménytelenségbe fordulásával is foglalkozva, amelyekre társadalmunk megkésett válaszreakciókkal felel.

*A poliszinaptikus reflex a test azon válaszreakciója, mely egy adott/potenciális vészhelyzet elhárítására irányul, egy vagy több közbeiktatott interneuron csatornán keresztül, melyek bonyolulttá és módosíthatóvá tehetnek bizonyos reflexeket. A tanulással módosítható szinapszis, tanulással megváltoztatható reflexet eredményezhet.