doku.RETUS 2022
Városi intervenciók
Megnyitó:
2022 Okt 21, 19:00
Látogatható:
2022 Okt 22 2022 Dec 02
Nyitvatartás:
11:00–19:00, hétfőn és ünnepnapokon zárva

A ReTouch (Retus) című projekt célja, hogy beavatkozzon a marosvásárhelyi társadalom szövetébe és a művészet eszközeivel megelevenítse azt, feltárja elfeledett történeteit és beindítsa öngyógyító folyamatait.

Az ARTeast Alapítvány által meghívott művészek: Bartha Sándor, Anetta Mona Chișa, Kisspál Szabolcs, Claudiu Lorant Maxim, Miklós Szilárd, Monotremu, Lia Perjovschi, Tóth Károly és Bartha József 2022. szeptember 22-28. között egyénileg vagy egymással együttműködésben intervenciós projekteket valósítottak meg a város különböző helyszínein, majd a B5 Stúdióban bemutatókat tartottak róluk, mely alkalmak a közönséggel és más művészekkel folytatott, releváns beszélgetésekké alakultak.

Nyolc egyéni és közös művészi beavatkozás valósult meg a marorvásárhelyi társadalom szövetébe, különböző helyszíneken; a művészek nagyon heterogén megközelítési módokkal dolgoztak, mint a fizikai, mentális, emlékezeti, auditív-, valamint a média tereiben.

Munkáik a Marosvásárhely és környéke által kínált témák többféle vetületét emelték ki: történelmi, társadalmi és közösségi, interetnikus és urbanisztikai dimenziókkal rendelkező témákat dolgoztak fel, átalakítva (retusálva) a kollektív, egyéni és kulturális emlékezetet. Váratlan bónuszként szinte minden projekt erősen kötődött a helyi történelem valamely konkrét motívumához. A ReTouch programsorozat eredményei a következők: egy workshop-intervenció helyi közösségekbe, egy restaurációs beavatkozás, egy hangséta, egy kulturális helyszín történetéhez kötődő kiadvány és túra, egy konceptuális művészeti intervenció egy helyi napilapba, egy plakátsorozat potenciális közösségi találkozóhelyeken, egy köztéri beavatkozás művészeti bannerek segítségével, valamint egy megemlékező célzatú kiállítás.

A Retuch 2022 projekt társfinanszírozója az AFCN – Nemzeti Kulturális Alap Adminisztrációja, valamint Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatala. Az AFCN  és az MPH nem felelős a projekt tartalmáért vagy azért, ahogy a projekt eredményei hasznosulnak. Ezek teljes mértékben a projekt által támogatott felet terhelik.