#animagma
nevezés animációs workshopra és tanfolyamra

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér ingyenes tehetséggondozó programot hirdet, melynek célja a digitális kompetenciák elmélyítése kortárs vizuális művészeti eszközök segítségével.

2021. októbere és 2022. júniusa között heti rendszerességgel zajló animációs workshopra és tanfolyamra kerül sor, amelyre 10 középiskolás (IX-XI. osztályos) diák nyerhet felvételt.

Kulcsszavak: fotó, digitális képalkotás, animáció, makettkészítés, lézervágás, fotogram, GIF, 3D modellezés, 3D nyomtatás

Jelentkezni: 2021. szeptember 30-ig, a nevezési űrlap kitöltésével (adatok, motivációs levél, fiktív önéletrajz) és szülői beleegyező nyilatkozat elküldésével (animagma@magma.ro e-mail címre) lehet.

Felvételi beszélgetés: 2021. október 4-5, 17:00 órától kezdődően.

Eredményhirdetés: 2021. október 7-én, 12:00 órakor a www.magma.ro honlapon

Műhelyvezetők: Ördög-Gyárfás Ágota, W. Szabó Rákhel, Kispál Ágnes-Evelin, Koter Vilmos, Kispál Attila vizuális művészek

Meghívott előadók: Buzási Gyopár-Orsolya animációs filmrendező, Bartha József díszlettervező, képzőművész, Patrovits Tamás animációs filmrendező és további szakemberek


A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kiállítótér diákoknak szóló interaktív tárlatvezetések, és kreatív műhelyfoglalkozások nyomán létrehozta a Magma Médialabort, amely exkluzív, erre a célra kialakított teremben működik. A labor célja állandó teret és speciális munkakörülményeket biztosítani programszerű, tanítási időben zajló művészetpedagógiai tevékenységek és műhelyfoglalkozások számára. Továbbá a tehetséggondozásnak egy olyan keretet teremteni, amely a diákok számára – iskola utáni programokban – a kortárs vizuális művészet megismerésébe és gyakorlásába, annak technikai és elméleti paradigmájába nyújt betekintést, aktív alkotói munkán keresztül.

A Magma célja, hogy azoknak nyújtson színvonalas oktatási programot, akik tehetségük komplex kibontakoztatásában, nyitott szemlélettel az újra, digitális kompetenciák fejlesztését és elmélyítését helyi szakemberek és elismert meghívott művészek mentorálásával kívánják formálni. Mindazoknak, akik annak a folyamatnak szeretnének részesei lenni, ahol élmény- és felfedezés központú módszerek segítségével új ismeretekkel gazdagodnak, amelyek pályaválasztásukhoz hozzájárulva hasznosulnak, vagy ahhoz elengedhetetlen – egy együttműködésen alapuló – közösségi alkotói csapat részeseiként.

Az egy iskolai naptári év tehetséggondozói program keretén belül a különböző környezeti háttérrel rendelkező résztvevő diákok olyan rövid távú eredményekben részesülnek, mint a csoportban való együttműködés és közös gondolkodás, mely a problémamegoldó készségeket fejleszti, ugyanakkor alkalmazkodó készséget és rugalmasságot is fejleszt, tehát empátiát és szociális érzékenységet, továbbá csoportos alkotói folyamat során a önkifejezési és kommunikációs képességük is fejlődik, melyeket egyaránt hosszú távon is hasznosítanak a diákok.

Az #animagma programnak mindazon ismeretek részét képezik, amelyek a vizuális művészethez kapcsolódóan a digitális eszköz- és szoftverhasználat elsajátítását, művészettörténeti ismeretek szerzését jelentik. Ugyanakkor mindazon produktumok, alkotások, amelyeket létrehoznak a műhelyfoglalkozások során, legyen az a különböző analóg vagy digitális technikákkal létrehozott képek, kinyomtatott 3D-s tárgyak, részfeladatok megoldásai, a műhelyfoglalkozást és az alkotásokat bemutató kiadvány, a kreatív írások, műhelynapló, az együtt megalkotott narratív történet/ek, vagy végső célként az ezek felhasználásával megalkotott animáció/k. Mindezen alkotási folyamat eredményei az #animagma program végén, egy kiállítás formájában kerülnek bemutatásra a nagyközönség számára, ezáltal a résztvevők a kiállítás rendezéssel és szervezéssel kapcsolatos feladatokat is megismerik.


Az egymásra épülő tevékenységek mentén egy komplex képalkotási módszert sajátítanak el a diákok. Mindezt öt tevékenység halmazra osztva:
Bemutatkozás: itt történik az első találkozás a diákokkal, ismerkedés, csapatösszerázó gyakorlatok az éves műhelymunka, mentorok ismertetése, a diákok eddigi ismeretének felmérése az év folyamán (alább felsorolt) sorra kerülő témák kapcsán. A technikai eszközök ismertetése, azok biztonságos használata, munka és egészségvédelem.
Narratíva: az első lépésként a történet mesélést, a történések értelemmel való felruházását, az időben való strukturáltságát boncoljuk.
Fény: címszó alatt a vizualitás alapját járjuk körbe, azok fizikai és művészeti vonatkozásában, sor kerül gyakorlati tevékenységre is mint pl. fotogram készítésre, analóg és digitális fotózásra, képfeldolgozásra.
Tér-forma: a diákok megtapasztalhatják a síkból a térbeli megjelenítésbe való átlépés gyakorlatát, makettek készítését a formák és karakterek szerkesztését, kivitelezését esetenként a 3D nyomtatóval való előállítását.
Képalkotás: az eddigiek tükrében önálló produktumok létrehozása, animációk, fotók, fotogramok, videó munkák stb. készítése, valamint az utómunkák gyakorlása mint a hang, arculat, katalógus stb.
A tevékenységek túlnyomó többségét a kooperatív együttműködés, kiscsoportokban való munka és a mentorral való párbeszéd élménye fogja jellemezni. Az októbertől – júniusig heti egy-két alkalommal tartott két órás tanítás-tanulás társas közegen kívül a diákok egyéni gyakorlatokat, és konzultációkat tartanak a szakemberekkel.


Ördög-Gyárfás Ágota (1984) vizuális művész, animációs szakember, 2008-ban diplomázott a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika/vizuális kommunikáció szakán. Munkái, animációi csoportos kiállításokon, filmfesztiválokon szerepeltek, és a program keretén belül is az animációs filmkészítés nélkülözhetetlen lépcsőfokait járja körül a diákokkal az igényes alkotások megszületése érdekében.

Wanek-Szabó Rákhel (1992) építőművész, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építészet tanszékén (2019) végzett. Feladata a keatív téralkotás, tervezésmódszertan bemutatása, makettezés, világítástechnika, lézervágás és digitális látványterv készítése, hogy az animáció készítés során a díszlettervezést, annak teljes komplexitásában átláthassák a diákok.

Koter Vilmos (1982) vizuális művész, 3D és reklámszakember, 2004-ben végzett grafika szakon a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetemen. Ellátandó tevékenységei: a 3D modellezés és nyomtatás ismertetése, a nyomtatási folyamat követése.

Kispál Ágnes-Evelin (1980) és Kispál Attila (1977) média művészek és művészetpedagógusok, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia tanszéken (2006; 2007) végzett. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítói és munkatársai. Feladatuk új képalkotási módszerek ismertetése, bevezetés a fotó és mozgókép történetbe, fotogram készítésbe, fotóanimációk készítése, digitális fényképezőgép használata, egyéb technikai eszközök használata, alapszintű számítógépes képfeldolgozás a teljes program létrejöttének sikeres lezajlása érdekében.

Buzási Gyopár-Orsolya, animációs rendező, tanulmányait rendezőként végezte alap- és mesterszakon a kolozsvári Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakán. 2017-ben elnyerte a Filmgalopp fődíját, valamint az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál Számos filmes projektben dolgozott, emellett különböző filmes és animációs fesztiválok és workshopok résztvevője. A Magyar Mozgókép Díj 2021-es jelöltje Animációs film kategóriában. Tapasztalatait, munkásságát ismerteti a diákokkal.

Bartha József (1960) vizuális művész, kurátor, elismert díszlettervező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszlettervező tanszékének oktatója,  aki díszlettervezői munkásságát és tapasztalatait adja át a résztvevőknek.

Patrovits Tamás (1968) Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál alapítója, animációs filmrendező, grafikusművész, művésztanár munkásságáról, tapasztalatairól és az animációs trükkasztal ismertetését mutatja be.