#animagma
nevezés az animációs workshopra és tanfolyamra

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér ingyenes tehetséggondozó programot hirdet, mely nek célja a digitális kompetenciák elmélyítése.

2021. októbere és 2022. júniusa között heti rendszerességgel zajló animációs workshopra és tanfolyamra kerül sor, amelyre 10 középiskolás (IX-XI. osztályos) diák nyerhet felvételt.

Kulcsszavak: fotó, digitális képalkotás, animáció, makettkészítés, lézervágás, fotogram, GIF, 3D modellezés, 3D nyomtatás

Jelentkezni: 2021. szeptember 24-ig, a nevezési űrlap kitöltésével (adatok, motivációs levél, fiktív önéletrajz) és szülői beleegyező nyilatkozat elküldésével lehet.

Felvételi beszélgetés: 2021. szeptember 27-28, 17:00 órától kezdődően.

Eredményhirdetés: 2021. szeptember 30-án, 12:00 órakor a www.magma.ro honlapon

Műhelyvezetők: Ördög-Gyárfás Ágota, W. Szabó Rákhel, Kispál Ágnes-Evelin, Koter Vilmos, Kispál Attila vizuális művészek

Meghívott előadók: Buzási Gyopár-Orsolya animációs filmrendező, Bartha József díszlettervező, képzőművész, Patrovits Tamás animációs filmrendező és további szakemberek


A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kiállítótér diákoknak szóló interaktív tárlatvezetések, és kreatív műhelyfoglalkozások nyomán létrehozta a Magma Médialabort, amely exkluzív, erre a célra kialakított teremben működik. A labor célja, állandó teret és speciális munkakörülmények biztosítása programszerű, tanítási időben zajló művészetpedagógiai tevékenységek, műhelyfoglalkozások számára, a tehetséggondozásnak teremtsen keretet, olyan diákok számára, akik iskola utáni programban a kortárs vizuális művészet megismerését és gyakorlását, annak technikai és elméleti paradigmájába kívánnak betekinteni aktív alkotói munkával.

A Magma célja, hogy azoknak a diákoknak nyújtson színvonalas programot, akik tehetségük komplex kibontakoztatásában, nyitott szemlélettel az újra, digitális kompetenciák fejlesztését és elmélyítését helyi szakemberek és elismert meghívott művészek mentorálásával kívánják formálni, továbbá akik annak a folyamatnak szeretnének részesei lenni, ahol élmény- és felfedezés központú módszerek segítségével új ismeretekkel gazdagodnak, amelyek pályaválasztásukhoz hozzájárulva hasznosulnak, vagy ahhoz elengedhetetlen, egy együttműködésen alapuló, közösségi alkotói csapat részeseiként.

Az egy iskolai naptári év tehetséggondozói program keretén belül a különböző környezeti háttérrel rendelkező résztvevő diákok olyan rövid távú eredményekben részesülnek, mint a csoportban való együttműködés és közös gondolkodás, mely a problémamegoldó készségeket fejleszti, ugyanakkor alkalmazkodó készséget és rugalmasságot is fejleszt, tehát empátiát és szociális érzékenységet, továbbá csoportos alkotói folyamat során a önkifejezési és kommunikációs képességük is fejlődik, melyeket egyaránt hosszú távon is hasznosítanak a diákok.
Rövid távú eredményei a programnak, mindazon ismeretek, melyek a vizuális művészethez kapcsolódóan a digitális eszközhasználat és szoftver ismeretek elsajátítása, művészettörténeti ismeretek szerzése és mindazon produktumok, alkotások amelyeket létrehoznak a műhelyfoglalkozások során, legyen az a különböző analóg vagy digitális technikákkal létrehozott képek, kinyomtatott 3D-s tárgyak, részfeladatok megoldásai, a programot és az alkotásokat bemutató kiadvány, a kreatív írások, műhelynapló, az együtt megalkotott narratív történet/ek, és végső célként az abból megalkotandó animáció/k.
Mindezek az alkotási folyamatnak a részeredményei a program végén bemutatásra kerülnek a nagyközönségnek, egy kiállítás formájában a Magma kiállítótereiben, ezáltal a kiállítás rendezés és szervezési feladatait is megismerve.


Az egymásra épülő tevékenységek mentén egy komplex képalkotási módszert sajátítanak el a diákok. Mindezt öt tevékenység halmazra osztva:
Bemutatkozás: itt történik az első találkozás a diákokkal, ismerkedés, csapatösszerázó gyakorlatok az éves műhelymunka, mentorok ismertetése, a diákok eddigi ismeretének felmérése az év folyamán (alább felsorolt) sorra kerülő témák kapcsán. A technikai eszközök ismertetése, azok biztonságos használata, munka és egészségvédelem.
Narratíva: az első lépésként a történet mesélést, a történések értelemmel való felruházását, az időben való strukturáltságát boncoljuk.
Fény: címszó alatt a vizualitás alapját járjuk körbe, azok fizikai és művészeti vonatkozásában, sor kerül gyakorlati tevékenységre is mint pl. fotogram készítésre, analóg és digitális fotózásra, képfeldolgozásra.
Tér-forma: a diákok megtapasztalhatják a síkból a térbeli megjelenítésbe való átlépés gyakorlatát, makettek készítését a formák és karakterek szerkesztését, kivitelezését esetenként a 3D nyomtatóval való előállítását.
Képalkotás: az eddigiek tükrében önálló produktumok létrehozása, animációk, fotók, fotogramok, videó munkák stb. készítése, valamint az utómunkák gyakorlása mint a hang, arculat, katalógus stb.
A tevékenységek túlnyomó többségét a kooperatív együttműködés, kiscsoportokban való munka és a mentorral való párbeszéd élménye fogja jellemezni. Az októbertől – júniusig heti egy-két alkalommal tartott két órás tanítás-tanulás társas közegen kívül a diákok egyéni gyakorlatokat, és konzultációkat tartanak a szakemberekkel.


Ördög-Gyárfás Ágota (1984) vizuális művész, animációs szakember, 2008-ban diplomázott a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika/vizuális kommunikáció szakán. Munkái, animációi csoportos kiállításokon, filmfesztiválokon szerepeltek, és a program keretén belül is az animációs filmkészítés nélkülözhetetlen lépcsőfokait járja körül a diákokkal az igényes alkotások megszületése érdekében.

Wanek-Szabó Rákhel (1992) építőművész, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építészet tanszékén (2019) végzett. Feladata a keatív téralkotás, tervezésmódszertan bemutatása, makettezés, világítástechnika, lézervágás és digitális látványterv készítése, hogy az animáció készítés során a díszlettervezést, annak teljes komplexitásában átláthassák a diákok.

Koter Vilmos (1982) vizuális művész, 3D és reklámszakember, 2004-ben végzett grafika szakon a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetemen. Ellátandó tevékenységei: a 3D modellezés és nyomtatás ismertetése, a nyomtatási folyamat követése.

Kispál Ágnes-Evelin (1980) és Kispál Attila (1977) média művészek és művészetpedagógusok, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia tanszéken (2006; 2007) végzett. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítói és munkatársai. Feladatuk új képalkotási módszerek ismertetése, bevezetés a fotó és mozgókép történetbe, fotogram készítésbe, fotóanimációk készítése, digitális fényképezőgép használata, egyéb technikai eszközök használata, alapszintű számítógépes képfeldolgozás a teljes program létrejöttének sikeres lezajlása érdekében.

Buzási Gyopár-Orsolya, animációs rendező, tanulmányait rendezőként végezte alap- és mesterszakon a kolozsvári Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakán. 2017-ben elnyerte a Filmgalopp fődíját, valamint az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál Számos filmes projektben dolgozott, emellett különböző filmes és animációs fesztiválok és workshopok résztvevője. A Magyar Mozgókép Díj 2021-es jelöltje Animációs film kategóriában. Tapasztalatait, munkásságát ismerteti a diákokkal.

Bartha József (1960) vizuális művész, kurátor, elismert díszlettervező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszlettervező tanszékének oktatója,  aki díszlettervezői munkásságát és tapasztalatait adja át a résztvevőknek.

Patrovits Tamás (1968) Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál alapítója, animációs filmrendező, grafikusművész, művésztanár munkásságáról, tapasztalatairól és az animációs trükkasztal ismertetését mutatja be.