Facing The River

Instalația audiovizuală interactivă intitulată Facing the River realizată de Bence Kovács-Vajda și Júlia Kusztos va fi prezentat din nou publicului pe data de 27 decembrie 2021, orele 18. Premiera proiectului a avut loc pe data de 6 decembrie 2021.


După cum afirmă Sharry Turkle, de la sociologie, sau Jos de Mul, de la filozofie și antropologie: evaluarea permanenței și a variabilității s-a schimbat în societatea noastră. De curând, stabilitatea era valorizată social și consolidată cultural. Pentru generația părinților noștri, era de la sine înțeles că vor avea un singur loc de muncă stabil și că își vor începe și încheia viața în același oraș. Impactul actualei situații sociale volatile asupra personalității este dificil de evaluat, dar este dat să examinăm aspectele pe care le simțim.

Facing the River este prima colaborare între cei doi artiști emergenți. Este o instalație experimentală bazată pe 32 de videoclipuri de Kusztos și 32 de sound de Kovács-Vajda, ambii născuți în Sfântu Gheorghe, România, și care s-au mutat în străinătate cam în același timp, mai întâi la Budapesta și apoi în diferite părți ale lumii. Aceste materiale sunt amprentele experiențelor trăite în acele țări, pentru a numi doar câteva: înregistrări din insula Creta, sunete din mediul rural lituanian. Deși acest lucru poate părea minunat la început, libertatea care vine cu atât de multe alegeri poate fi însoțită de incertitudine și îndoială. Ei sunt preocupați în mod activ de felul în care aceste amintiri interacționează, chiar și în cadrul unei singure persoane, și atunci când impactul unei perspective exterioare le reevaluează sensul sau le redefinește narațiunea. Prin urmare, deja în cadrul lucrării, aceste materiale reacționează unele cu altele, iar cu ajutorul unui controler, spectatorii pot juca un rol activ în modelarea instalației. Prin intervenția lor, vizitatorii sunt chemați să creeze și să experimenteze traseul unic și ferm subiectiv al propriei lor înțelegeri asupra unui subiect care dorește să rămână dincolo de domeniul pur personal.

Kovács-Vajda a lucrat în principal la sunet de scurtmetraje și filme de artă experimentală, precum FAFF regizat de Mazzag Izabella. Dar a lucrat și la teatru specific spațiului și a fost coautor al piesei radio Staircase C. Acum își caută propriul drum prin îmbinarea peisajelor sonore muzicale și non-muzicale folosind înregistrări de teren din împrejurimile sale. Kusztos și-a început studiile ca artist grafic și de atunci a acumulat experiență într-o varietate de tehnici și medii. Ea experimentează în principal tehnici sculpturale și recent atenția ei s-a îndreptat către media digitală. Cea mai recentă lucrare video a ei a fost prezentată la expoziția de grup FUTURE PERFECT #5. Ádi este implicată în sferele practice și teoretice ale lucrării curatoriale, dar proiectele ei actuale includ cercetarea artistică, scrierea și proiectarea atelierelor. Este cel mai interesată de lumea organizațiilor underground și a galeriilor non-profit, iar în arta contemporană se concentrează pe artiștii implicați social din Europa de Est.

Participarea la eveniment este gratuită, dar este condiționată de respectarea reglementărilor epidemiologice în vigoare, și anume prezentarea unui certificat de vaccinare/recuperare valabil, precum și purtarea unei măști de protecție și păstrarea unei distanțe de siguranță.

Proiectul face parte din programul Arta pentru toți susținută de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.