Cătălina Nistor, artist vizual cu un demers autoironic față de subiecte tabu și clișee de gândire este invitata Asociației Medium Contemporan MAGMA în proiectul B5 Studio A.i.R 2024*. Scopul Fundației ARTeast este să creeze o platformă dinamică a colaborării și a dialogului între artist și curator prin programul său artist în rezidență. Primul rezident în cadrul proiectului în compania muncitorilor culturali MAGMA invită publicul la o discuție deschisă prin care va cunoaște mai profund practica sa artistică și programul cu care participă.
UPDATE
În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, în locul unui artist-talk clasic anunțat, spectatorii au avut ocazia să participe la o discuție liberă alături de Cătălina Nistor și colaboratorii culturali de la MAGMA. Publicul a putut vedea o expoziție pop-up cu lucrările primei artiste rezidente din cadrul proiectului B5 Studio A.i.R 2024, lucrări prezentate atât sub formă de obiecte, cât și prin imagini proiectate.
Planul de lucru al Cătălinei Nistor pe durata programului de rezidență este legat de învățarea limbii maghiare. În acest sens, evenimentul a oferit publicului ocazia să contribuie la proiectul artistei legat de învățarea limbii maghiare, sugerându-i cuvinte pe care le consideră importante în propriile profesii.
Întâlnirea a servit și ca o platformă de reacție și solidaritate pentru protestul anunțat de sindicatele Culturmedia și Alfa Cartel împotriva tratamentului discriminatoriu al Guvernului României față de angajații bibliotecilor și colecțiilor publice. În semn de solidaritate, participanții au avut ocazia să brodeze pe banderole albe cuvintele GREVĂ și SZTRÁJK, exprimându-și astfel sprijinul. Pe pereții spațiului de expoziție a fost afișat și manifestul formulat de sindicat.
Atmosfera a fost completată de o listă de redare cu melodii pop, rock și rap, al căror temă a fost, de asemenea, centrată în jurul grevei.
Ágnes-Evelin Kispál & Attila Kispál
Născută la Craiova, sunt o artistă care îmi desfășor activitatea la Cluj din 2015.
Practica mea artistică aduce în atenție subiecte tabu și clișee de gândire printr-un demers autoironic.
Mediile de expresie cu care lucrez sunt diferite, de la pictură sau desen, la obiect și publicații în ediții limitate, experimentând de-a lungul anilor cu diverse tehnici de reproducere. În ultimii patru ani am inițiat două publicații colaborative, una dintre ele fiind un proiect în curs de desfășurare.
*După turnura curatorială, conținutul artistic este creat și mediatizat la mai multe nivele.
Curatorul își asumă un rol mai creativ și mai activ în realizarea artei – lucrând nu din afara procesului artistic, ci dintr-o perspectivă internă. Iar artistul, care a fost mult timp propriul curator, precum și organizator pentru alți artiști, conținuturi și platforme, își găsește mereu roluri noi. Deși arta contemporană iese din contextul expoziției, ea nu renunță la formele sale originale de realizare, iar colaborarea este un motiv recurent.
Acest set complex de relații este cel pe care programul AiR 2024 al B5 Studio încearcă să îl surprindă. Pe lângă cadrul tradițional al programelor de rezidență, scopul nostru este de a explora diferite modele de colaborare.
Ideea noastră de bază este că dialogul și colaborarea deschid posibilități pentru părți de a transcende contextul (1+1= MULT).
Bartha József és Ungvári-Zrínyi Kata
Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Mulțumim Bioeel și Oracler pentru sprijinul acordat.
- Organizator(i): Fundația ARTeast, Asociația Medium Contemporan MAGMA
- |
- Partener(i): Universitatea de Artă din Târgu Mureș, Asociația Minitremu, Asociația K'Arte
- |
- Sponsor(i): AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, bioeel, Oracler