Elmúlt jelen
A romániai magyarok 1989-90-es rendszerváltása

Az Elmúlt jelen kiállítás a romániai magyarok történetének három korszakát – a kommunizmus, az 1989-es forradalom és a rendszerváltás évét – dolgozza fel. Míg a weboldal idővonala az 1944 utáni „nagy” történelmi eseményeket listázza, és politikatörténeti szempontokat helyez előtérbe, addig a kiállítás inkább a hétköznapi, a történelmi eseményeket átélő ember tapasztalataira épít, és fordítja le azokat bejárható terekre és felületekre archív képek és a korszakot feldolgozó kutatások dokumentációjának a mozgósításával.

Az elmúlt három évtizedet átfogva 1990-ben készült független filmet, kortárs művészeti videókat, rádiójátékot, tárgyakat és portré-filmeket is szerepeltetünk a kiállításban, jellemezve az átmeneti időszakot és a kialakult neoliberális kapitalizmust.

Bővebben a projektről: elmultjelen.ro

Az Elmúlt jelen A romániai magyarok 1989-1990-es rendszerváltása című vándorkiállítás megnyitójára kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben Sepsiszentgyörgyön, 2021. június 19-én, szombaton, 18 órától, melyet Nagy Zoltán-Levente, az Iskola Alapítvány elnöke és Miklósi Dénes vizuális művész, kurátor nyit meg.

Az ötödik helyszínre érkezett kiállítás megnyitóját követően, az ahhoz kapcsolódó Elmúlt jelen A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című könyv bemutatójára kerül sor Fodor János, történész és Molnár Beáta, a kiadvány szerkesztője jelenlétében, melyet Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácselnöke moderál.